Jean-Michel Basquiat (1960-1988)

Delen

Jean-Michel Basquiat (New York City, 22 december 1960 – aldaar, 12 augustus 1988) was een Amerikaans neo-expressionistisch (en van oorsprong graffiti)-kunstenaar van Haïtiaanse en Porto Ricaanse afkomst. Na eind jaren zeventig samen met zijn vriend Al Diaz als graffiti-artiest onder de naam SAMO (van 'same old shit') gewerkt te hebben, maakte hij vanaf begin jaren tachtig zeer 'explosieve' werken op doek. Zijn eerste solotentoonstelling in 1982 werd meteen een groot succes. Datzelfde jaar had hij een relatie met Madonna. Hij werkte enige tijd aan gezamelijke schilderijen met zijn grote voorbeeld, Andy Warhol. Basquiat was de eerste Afro-Amerikaanse schilder die wereldfaam vergaarde. Hij gebruikte veel drugs. Verguisd en geliefd in de kunstwereld is Basquiat op zeer jonge leeftijd door een overdosis aan zijn einde gekomen.

In 1996 regisseerde de kunstenaar Julian Schnabel de film Basquiat met in de hoofdrol Jeffrey Wright. Andere rollen werden vertolkt door David Bowie, Gary Oldman, Dennis Hopper, Claire Forlani en Courtney Love. De muziek bij de film werd verzorgd door John Cale (medeoprichter van de The Velvet Underground) en Julian Schnabel.

Copyright: Foto van Basquiat gemaakt door Fotograaf: Richard Corman New York City 1984, waarvan limited edition foto's te koop op http://www.rockpaperphoto.com

Meer info over de zeefdruk hier te koop: info@montagnalunga.be

Scroll naar beneden voor de volledige reportage. ¬

Scroll naar beneden